web 2.0

dilluns, 28 de març del 2011

T8 - Espanya

Unitat 8 Espanya : Organitzacio territorial i diversitat
España s’organitza territorialment en tres nivells: municipis, províncies i comunitats autònomes.

Els municipis

Nivell bàsic d’organització administrativa i territorial. L’ajuntament com a corporació pública, que representa i administra els interessos d’un municipi i que te jurisdicció sobre un territori determinat. Poseeixen compétencies pròpiesi autonomia per desembolupar-se.

Espanya: organització territorial i diversitat:


A Catalunya hi ha 946 municipis i a l’Estat espanyol hi ha 8.000 ; hi ha que presenten una gran extensió i d’altres pocs habitants.
Cada municipi ha de oferir una sèrie de serveis, per iniciativa dels municipis es poden crear mancomunitats de municipis amb la finalitat de coordinar la prestació d’aquests serveis.

Les províncies:

És una unitat administrativa de primer grau.
A Espanya hi ha 50 provícnies. El 1833 es va dividir el territori en 49 províncies . El 1927 les illles Canaries es va dividir en Santa Cruz de Tenerife i Las Palmas.
El govern de i administracio de la provincia es duu a terme mitjançant la Diputació Provincial.
A la capital de província, el govern central hi està representat per un sotsdelgat.
A les províncies insulars, hi ha una altra institució de gover per a cada una de les illes : a les Cànaries s’anomena “ Cabildo Insular “ i a les Balears, Consell Insular.

Les comunitats autònomesitució
La constitució de 1978 va se iniciada a un procés polític que va donar lloc a l’organització territoral de l’Estat espanyol en comunitats autònome.
Cada comunitat té un parlament amb funcions lesgislatives,un govern amb funcions executives i administratives,i un president elegit pel Parlament d’entre els seus membres.

La diversitat territorial
Espanya es un país amb diferents llengües i cultures.
Els limits administratius de les diverses comunitats autònomes  no coincideixen exactament amb els àmbits lingüistics i culturals.
Les llengües de l’Estat Espanyol :
  • Castellà , Català
  • Gallec
  • Basc o Èuscar


Les llengües minoritàries :
  • La fabla
  • El bable
  • L’aranès

Va ser reconeguda per la Constitució l’any 1978.
Entre les diversitats autònomes també hi ha diferències pel que fa al nivell de riquesa.
Els territoris que estan menys industrialitzats i en els quals l’agricultura manté un pes més important són els que se presenten uns indicadors de renda inferiors ; les zones amb més industria i sobretot amb un sector de servei més potent són les més riques.
Els poders públics implanten polítiques basades en la solidaritat i el reequilibri territorial.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada